GOLFMK8
GOLFMK7
GOLFMK6
GOLFMKV
FORUM OPTIONS
Register FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   GOLFMK7 - VW GTI MKVII Forum / VW Golf R Forum / VW Golf MKVII Forum > Regional Forums > UNITED KINGDOM


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-13-2019, 01:29 PM   #1
masrs
Junior Member
 
Drives: 2013 Golf MK7
Location: Scotland
Join Date: May 2019
Posts: 8
Check Engine Oil Light - 2nd time in 3 weeks

Hi guys,

Seem to be getting a few issues lately. My car is on 66k miles.

The check engine light went on a few weeks back, checked dipstick whilst engine was still warm and it was touching minimum level so I topped it off with 1L.

Fast forward about 3 weeks and itís popped on again! Iíve not had the chance to check the dipstick again but will do after work but worried Iím getting some major issue? In the 3 weeks probably driven around 500 miles.

There isnít any smell and no noticeable smoke coming out of exhaust!? Maybe over sensitive sensor is kicking in or is knackered?

Thanks
masrs is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2019, 02:46 PM   #2
IWMTom
Senior Member
 
IWMTom's Avatar
 
Drives: Mk7 1.6 TDI Match
Location: North East England
Join Date: Oct 2017
Posts: 980
Quote:
Originally Posted by masrs View Post
Hi guys,

Seem to be getting a few issues lately. My car is on 66k miles.

The check engine light went on a few weeks back, checked dipstick whilst engine was still warm and it was touching minimum level so I topped it off with 1L.

Fast forward about 3 weeks and itís popped on again! Iíve not had the chance to check the dipstick again but will do after work but worried Iím getting some major issue? In the 3 weeks probably driven around 500 miles.

There isnít any smell and no noticeable smoke coming out of exhaust!? Maybe over sensitive sensor is kicking in or is knackered?

Thanks
Check the dipstick.
IWMTom is online now   Reply With Quote
Old 06-13-2019, 08:16 PM   #3
masrs
Junior Member
 
Drives: 2013 Golf MK7
Location: Scotland
Join Date: May 2019
Posts: 8
Oil is definitely down below minimum again. ��
masrs is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2019, 08:17 PM   #4
IWMTom
Senior Member
 
IWMTom's Avatar
 
Drives: Mk7 1.6 TDI Match
Location: North East England
Join Date: Oct 2017
Posts: 980
Quote:
Originally Posted by masrs View Post
Oil is definitely down below minimum again. ��
Any noticeable leaks?
IWMTom is online now   Reply With Quote
Old 06-13-2019, 10:09 PM   #5
masrs
Junior Member
 
Drives: 2013 Golf MK7
Location: Scotland
Join Date: May 2019
Posts: 8
Quote:
Originally Posted by IWMTom View Post
Any noticeable leaks?
Thanks for the responses! No nothing obvious unfortunately. Itís strange, the dipstick level is definitely below minimum but I just went out and the lights off again...
masrs is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2019, 10:12 PM   #6
IWMTom
Senior Member
 
IWMTom's Avatar
 
Drives: Mk7 1.6 TDI Match
Location: North East England
Join Date: Oct 2017
Posts: 980
Quote:
Originally Posted by masrs View Post
Thanks for the responses! No nothing obvious unfortunately. Itís strange, the dipstick level is definitely below minimum but I just went out and the lights off again...
The oil must be going somewhere!

So there's no leaks, and you don't see any smoke.. where is it going?!

When you topped your oil up the first time the light came on, did you wait a few minutes before checking the dipstick again? Furthermore, were you on level ground?

I'm hoping that this is just a simple case of not filling it up enough. I'd find it strange for such a large quantity of oil to be lost without a visible leak or noticeable smoke.
IWMTom is online now   Reply With Quote
Old 06-13-2019, 11:17 PM   #7
masrs
Junior Member
 
Drives: 2013 Golf MK7
Location: Scotland
Join Date: May 2019
Posts: 8
Thanks for the quick responses IWMTom. Yep, I’ll keep a closer eye on it just now and see how it goes. Last time I topped up it was back at the max level on the dipstick. Drive is flat so readings should be fine. I’m baffled but looks like a trip to the garage isn’t far off unfortunately.
masrs is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2019, 11:20 PM   #8
IWMTom
Senior Member
 
IWMTom's Avatar
 
Drives: Mk7 1.6 TDI Match
Location: North East England
Join Date: Oct 2017
Posts: 980
Quote:
Originally Posted by masrs View Post
Thanks for the quick responses IWMTom. Yep, Iíll keep a closer eye on it just now and see how it goes. Last time I topped up it was back at the max level on the dipstick. Drive is flat so readings should be fine. Iím baffled but looks like a trip to the garage isnít far off unfortunately.
Do keep us updated - hopefully it should be alright now.
IWMTom is online now   Reply With Quote
Old 06-14-2019, 03:13 PM   #9
jabba
Junior Member
 
Drives: 2013 Golf 2.0 TDI SE
Location: UK
Join Date: Nov 2016
Posts: 22
I've noticed mine has started to weep from the front crankshaft seal, I only found it when I dropped the undertray to change the oil/filter
jabba is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2019, 09:19 PM   #10
masrs
Junior Member
 
Drives: 2013 Golf MK7
Location: Scotland
Join Date: May 2019
Posts: 8
Dropped undertray today and looks like there is a slow leak from round sump pan or where the turbo connects there’s a bolt that’s covered in oil. Unsure but it’s a bit messy all round. Also noticed the gearbox looks like it’s leaking too. Hopefully get booked into a garage this week.
masrs is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2019, 10:43 PM   #11
masrs
Junior Member
 
Drives: 2013 Golf MK7
Location: Scotland
Join Date: May 2019
Posts: 8
Just to keep this thread updated. The garage cleaned the engine up and didn't detect any oil leaks at all. It's a strange one as the car runs fine but it's just consuming oil heavily.

I see that in the manual it does state that the engine can consume 1L of oil per 2000km (~1200 miles) but even that seems ridiculous! This is the first car I've owned that I've even had to top up the oil. I've previously owned a MK6 Golf which didn't have this issue.
masrs is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2019, 11:34 PM   #12
IWMTom
Senior Member
 
IWMTom's Avatar
 
Drives: Mk7 1.6 TDI Match
Location: North East England
Join Date: Oct 2017
Posts: 980
Quote:
Originally Posted by masrs View Post
Just to keep this thread updated. The garage cleaned the engine up and didn't detect any oil leaks at all. It's a strange one as the car runs fine but it's just consuming oil heavily.

I see that in the manual it does state that the engine can consume 1L of oil per 2000km (~1200 miles) but even that seems ridiculous! This is the first car I've owned that I've even had to top up the oil. I've previously owned a MK6 Golf which didn't have this issue.
Very bizarre. My gearbox and engine are a bit covered in seepage but I think that's normal - my oil level never seems to go down though.

I do drive a TDI however.
IWMTom is online now   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 10:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.