GOLFMK8
GOLFMK7
GOLFMK6
GOLFMKV

Fault code P0471 and P0474

Keano16

New member
Location
Croatia
MK7 errors P0471 and P0474

Hello everyone,
Couple of days ago "check engine" light showed up for my MK7 1.6TDI, with car running normally and DPF regeneration running normally.
Today we have replaced sensor 1, but the "check engine" light showed up again.
We have checked for faults with Torque and also OBD11.
Any ideas what to do?
Thanks!
 

Attachments

  • Screenshot_20210730-125119_Torque.jpg
    Screenshot_20210730-125119_Torque.jpg
    369.4 KB · Views: 55
  • 20210806_112428.jpg
    20210806_112428.jpg
    3.9 MB · Views: 60

starfield

New member
Location
Surrey
Car(s)
VW Golf 1.6L tdi
Hello all
I have the same problem today: The EML came, I plugged OBD2 and P0471came up on torque app.
Where is the sensor located?
 

Attachments

  • Screenshot_20220114-171644.png
    Screenshot_20220114-171644.png
    547.2 KB · Views: 7

starfield

New member
Location
Surrey
Car(s)
VW Golf 1.6L tdi
Thanks
I take, it's the sensor in the red box under the heat shield.
Where did you buy your replacement sensor?
Any advice before I start replacing it?
 

Keano16

New member
Location
Croatia
I am from Croatia and I bought it in a car parts shop.

This is not OEM part but the replacement. Cost was about 15-20 EUR if I remember correctly.

My mechanic did some "registering" with VCDS after it was installed.

Everything took about 5 minutes :)
 

Keano16

New member
Location
Croatia
Just make sure you don't replace the wrong one. If I remember correctly, sensor 1 is on the right side... But don't take that for sure!
 

starfield

New member
Location
Surrey
Car(s)
VW Golf 1.6L tdi
I replaced the sensor within the red box as illustrated by Keano16. It was a very easy and quick swap. I bought the new sensor for £77.96 from TPS Crawley (pictures attached)
Once replaced, I used the Torque app to clear the fault on the ECU. It disappeared never to appear again. I went for a 10 mile motorway drive and everything was fine,no issues.
I did not use VCDS or anything just a very basic Torque app. I would like to hear your comments on the procedure I have used.
 

Attachments

  • IMG_20220115_125024061.jpg
    IMG_20220115_125024061.jpg
    2.7 MB · Views: 7
  • IMG_20220115_125005337.jpg
    IMG_20220115_125005337.jpg
    2 MB · Views: 6
  • IMG_20220115_125002644.jpg
    IMG_20220115_125002644.jpg
    1.5 MB · Views: 6

starfield

New member
Location
Surrey
Car(s)
VW Golf 1.6L tdi
I spoke too quick, the CEL is back on with the same code: P0471.
I will have to adapt the sensor. I will keep you posted.
 

golfdave

Autocross Champion
Location
Scotland (U.K.)
Car(s)
Mk7 Golf GT Estate
Top